Besjoch it Mar Beeldend

Besjoch it Mar!

Besjoch it Mar! is bedoeld voor de bovenbouw van het PO en de onderbouw van het VO, waarbij een inspirerende foto over de Friese omgeving de start is om een flog, soundscape of stopmotion filmpje te maken. Alle Friese kerndoelen komen aan bod, maar de nadruk ligt op kijken en luisteren.

Besjoch it Mar! start met een grote foto op het digibord, die verbonden is met de Friese taal en cultuur en die op verschillende manieren te interpreteren is. Het verhaal op de foto kan uit verschillende perspectieven worden verteld. Samen, en met behulp van de leraar die doelgerichte vragen stelt, wordt de foto heel goed bekeken en onderzocht. Al doende ontstaan nieuwe vragen die het kritisch, analytisch en creatief denken stimuleren. Dit is de aanzet tot het bedenken van een nieuw verhaal dat in beeld wordt gebracht met een vlog, een soundscape of een stopmotion filmpje. De kinderen worden gestimuleerd om de Friese taal te gebruiken. Besjoch it Mar! zorgt ervoor dat kinderen zich bewust worden van hun eigen denkpatronen en die van hun klasgenoten. Verbeeldingskracht en taalvaardigheid worden met Besjoch it Mar!gestimuleerd: Taal is beeld en beeld is taal.

Hoofdprincipes van Inspirerend Meertalig Onderwijs

Meertalig perspectief als context
Bij Besjoch it Mar! is de waardering voor de thuista(a)l(en) belangrijk en wordt het gebruik hiervan gestimuleerd. Kinderen maken gebruik van hun eigen taal om nieuwe kennis op te doen en maken daarbij kennis met talen die ze zelf niet spreken. Op deze manier wordt hun taalgevoel gestimuleerd en ontwikkelen ze een positieve attitude naar andere talen en culturen.

Dialogisch perspectief op leren en taalontwikkeling
Bij Besjoch it Mar! wordt niet geleerd door (kennis)overdracht en instructie, maar door in interactie met elkaar ‘kennis te construeren’. Met behulp van de Artful Thinking Strategies onderzoeken De kinderen met elkaar een foto. Van kijken en denken, naar praten en luisteren, naar schrijven en lezen. De aanpak nodigt uit tot een onderzoekendehouding en om actief mee te doen.

Cultureel perspectief op taalontwikkeling
Bij Besjoch it Mar! worden kinderen in hun eigen sociaal-culturele klasuitgedaagden gestimuleerd om met elkaar teonderzoeken, te zien, te luisteren,te praten en te schrijven over een foto die verbonden is aan de Friese taal en cultuur en de culturele identiteit van de regio.

Training?

Besjoch it Mar! is eenvoudig in te zetten in de groep. De inspiratiekaarten wijzen de weg: één kaart voor één vlog, soundscape of stopmotion filmpje. Zijn er nog vragen of tips dan is een mailtje genoeg. Workshops voor het team zijn mogelijk.

Contactpersonen

Profielfoto-IMO

Gerrit Hoekstra

gerrit.hoekstra1@nhlstenden.com

Profielfoto-IMO

Janke Singelsma

janke.singelsma@nhlstenden.com

Profielfoto-IMO

Jolanda Verhoef

jolanda.verhoef@nhlstenden.com

IMO_Citaten

Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.

Voornaam Achternaam

IMO_Citaten

Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.

Voornaam Achternaam

Aanmelden of meer weten?