Boek Talenbewust lesgeven

Het boek Talenbewust lesgeven is bedoeld als inspiratiebron voor alle professionals in en rondom het basisonderwijs die hun onderwijs talenbewust vorm willen geven en die aandacht heeft voor de gezamenlijke verscheidenheid in de klas. 

De talenbewuste leraar zoekt – met alle inzichten en handvatten op zak – naar wat leerlingen nodig hebben, zodat ze zich goed voelen en zich blijven ontwikkelen tot trotse taalgebruikers. Talenbewust lesgeven is voor alle leerlingen goed, maar is bij uitstek van belang voor leerlingen uit kwetsbare thuissituaties en leerlingen met een meertalige achtergrond, die in sommige gevallen minder goed presteren op school dan eentalige leerlingen. Talige verscheidenheid en de achtergrond van leerlingen worden vaak gezien als belangrijke oorzaken voor deze onderwijskloof.
Uit onderzoek blijkt echter dat deze kloof door het aanbieden van geschikte vormen van taalonderwijs, zoals talenbewust lesgeven, overbrugd kan worden. Talenbewust lesgeven helpt (toekomstige) leraren om aan de slag te gaan met talige diversiteit in de klas, om zo de gewenste, rijke taalleeromgeving te creëren.

In dit boek geeft een groot aantal auteurs, afkomstig uit (Caribisch) Nederland en Vlaanderen, hun visie op talenbewust onderwijs. Er wordt begonnen hoe de talenbewuste leraar alle in de klas aanwezige talen bij het onderwijs kan betrekken. In drie delen met zeventien hoofdstukken zijn de actuele theoretische inzichten verbonden met tal van praktijkvoorbeelden:

In deel 1 wordt ingegaan op de basisprincipes van krachtig talenonderwijs.
In deel 2 wordt de relatie tussen taal in de klas en de maatschappij besproken.
In deel 3 wordt concreet gemaakt hoe talenbewust onderwijs op schoolniveau kan worden ingericht.

Elk hoofdstuk kent eenzelfde opbouw. Allereerst wordt er een praktijkvoorbeeld gegeven dat het onderwerp van het hoofdstuk illustreert. Daarna volgt de theorie en een verdere toelichting op het onderwerp. Hierna volgen tips voor in de klas en een samenvatting. Elk hoofdstuk sluit af met concrete uitdagingen voor de klassenpraktijk. Bij dit boek hoort een website met links naar sites, databanken, artikelen en podcasts. Ook hier zijn artikelen, video’s, ander (beeld)materiaal, oefeningen en lesideeën te vinden om met leerlingen in de klas aan de slag te gaan.

Talenbewust lesgeven is geschreven voor leraren in opleiding, lerarenopleiders, basisschoolleraren, schoolleiders en schoolbestuurders in Nederland, Vlaanderen en Caribisch Nederland. Het boek is ook interessant voor interne of pedagogische begeleiders, onderwijsassistenten, taalcoördinatoren, (taal)beleidsmakers, logopedisten en zorgcoördinatoren. Tenslotte richt het boek zich op studenten en onderzoekers in de onderwijskunde, taalwetenschap of pedagogiek, op zowel bachelor- als masterniveau.

Sleutelprincipes van Inspirerend Meertalig Onderwijs

Meertaligheid: Alle in de klas aanwezige talen vormen een bron van leren en geven richting aan de wijze waarop het taalonderwijs is ingericht. Dit betekent dat, hoewel de initiële teksten Friestalig zijn, leerlingen zelf kiezen in welke talen ze overleggen, hun onderzoek opzetten of verder zoeken naar meer informatie in andere bronnen.

DialoogHet werken van teksten heeft plaats in groepsverband. Dat pakken leerlingen op zonder sturende interventie van de leraar. Zo komt de exploratieve interactie tussen leerlingen tot stand. De taak van de leraar is dan om, door middel van dialoog en wijzen op hulpvragen, leerlingen die vastlopen weer verder te helpen.

Cultureel: Het leren komt tot stand doordat leerlingen samen bepalen waar ze meer over willen weten en hoe ze dit verder zullen uitzoeken. Zo werken ze op hun eigen niveau en in samenwerking aan kennisconstructie over een voor hun relevant vraagstuk. De lessen leiden tot blijvende verandering in de klas; leerlingen leren rekening te houden met elkaars interesses en vaardigheden.

Training?

De tekstpakketten kunnen door alle scholen zelfstandig worden gebruikt. Het staat leraren vrij om zelf een tekstpakket samen te stellen uit verschillende beschikbare teksten om zo het aanbod optimaal aan te laten sluiten bij een thema. Begeleiding op locatie of meer informatie over onderzoek leren en meertalig werken is beschikbaar in overleg.

Contactpersonen

Profielfoto-IMO

Albert Walsweer

albert.walsweer@nhlstenden.com

Profielfoto-IMO

Mirjam Günther

mirjam.gunther@nhlstenden.com

IMO_Citaten

Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.

Voornaam Achternaam

IMO_Citaten

Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.

Voornaam Achternaam

Aanmelden of meer weten?