
Erfgoedweek
In juni staat bij Inspirerend Meertalig Onderwijs erfgoed centraal. In samenwerking met andere Friese organisaties (zoals Tresoar) wordt er een thema gekozen waar scholen de laatste weken voor de zomervakantie mee aan de slag kunnen.
Scholen kunnen ervoor kiezen om Fries en meertaligheid aan te bieden in drie projecten verspreid over het schooljaar: de TT – De Trije Topprojekten. De eerste twee projecten, Kinderboekenweek in oktober en Poëzieweek in februari, hebben hetzelfde thema als de landelijke thema’s. Friese boeken en gedichten vormen de basis om op een creatieve, inspirerende en meertalige manier met Friese en streektalen aan de slag te gaan. Het laatste project van de TT is erfgoed, waarin het Friese erfgoed centraal staat.
Hieronder vind je inspiratie van de voorgaande jaren. De activiteiten zijn ook zeer goed te gebruiken bij een (Friese) projectweek gedurende het jaar.
Geef je school voor 1 april op als je in 2025 aan de slag wilt met een volksverhaal uit de omgeving van je school. Aanmelden kan via het blokje ‘2025 Volksverhalen’ hieronder.
Sleutelprincipes van Inspirerend Meertalig Onderwijs
Meertalig perspectief
In de Erfgoedweek staat een thema uit de Friese taal en cultuur centraal. De activiteiten die gedaan worden zijn de basis om op een creatieve, inspirerende en meertalige manier met Fries en streektalen aan de slag te gaan.
Dialogische interactie en cultureel leren
De activiteiten die ontwikkeld zijn bij het erfgoed thema zijn stuk voor stuk gericht op de meertalige dialoog. Door de thematische manier van werken, de open opdrachten en presentaties, wordt er geleerd in een betekenisvolle omgeving. Kinderen kunnen hun eigen achtergrond en ervaring inbrengen.
Onderzoekend leren
De kinderen onderzoeken met elkaar het thema door erover te filosoferen, vragen te stellen en gaan met elkaar in gesprek.
Training?
De tekstpakketten kunnen door alle scholen zelfstandig worden gebruikt. Het staat leraren vrij om zelf een tekstpakket samen te stellen uit verschillende beschikbare teksten om zo het aanbod optimaal aan te laten sluiten bij een thema. Begeleiding op locatie of meer informatie over onderzoek leren en meertalig werken is beschikbaar in overleg.
Contactpersoon

Klarinske de Roos
klarinske.de.roos@nhlstenden.com
Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.
Voornaam Achternaam
Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.
Voornaam Achternaam