Lichtgroen - Kinderboekenweek - TF2030 PU Frysk lêze 1

Masterclass Berneboekewike '24

De eerste week van oktober is de landelijke Kinderboekenweek. Inspirerend Meertalig Onderwijs sluit elk jaar bij het landelijke thema aan met een Friese Kinderboekenweek waar Friese boeken de basis vormen om op een creatieve, inspirerende en meertalige wijze met Fries en streektalen aan de slag te gaan. Bij de Masterclass op 11 september 2024 worden alle lesideeën, boeken en een toneelstuk gepresenteerd.

Ieder jaar verzorgt IMO een aantal weken voor de Kinderboekenweek een Masterclass voor leraren, taal- en leescoördinatoren en leesconsulenten. Er is een inspiratiemarkt, de schrijvers van de boeken komen te signeren, er is muziek, toneel en een aantal workshops. Kortom: een middag voor ontmoeting, inspiratie opdoen en gezelligheid. Na afloop van de Masterclass krijgt iedereen gratis een boek én een magazine waarin een schat aan lesideeën voor iedere bouw te vinden is.

In 2024 staat het thema Lekker Eigenwijs centraal. Er zijn activiteiten gemaakt aan de hand van twee boeken:

Opgave: Hieronder (!) vanaf 10 juni
Wanneer: Woensdag 11 september 2024
Hoe laat: Vanaf 14.30-17.30 uur (14.30 inspiratiemarkt | 15.00 opening met muziek en toneel | 15.30-17.00 workshops | 17.30 inspiratiemarkt dicht)
Waar: NHL Stenden Hogeschool, Rengerslaan 10, Leeuwarden
Kosten: geen!!

Hieronder staan een week voor de Kinderboekenweek de magazines met lesideeën:

Sleutelprincipes van Inspirerend Meertalig Onderwijs

Meertalig perspectief
Bij de Kinderboekenweek vormen Friese (kinder)boeken de basis om op een creatieve, inspirerende en meertalige manier met Fries en streektalen aan de slag te gaan.

Dialogische interactie en cultureel leren
De activiteiten die zijn ontwikkeld bij elk boek zijn stuk voor stuk gericht op de meertalige dialoog. Door de thematische manier van werken, de open opdrachten en presentaties, wordt er geleerd in een betekenisvolle omgeving. Kinderen kunnen hun eigen achtergrond en ervaring inbrengen.

Onderzoekend en spelend leren
De kinderen onderzoeken met elkaar het thema door erover te filosoferen, stellen vragen en gaan met elkaar in gesprek over een boek en doen ervaring op met het schrijven en verbeteren van teksten en presentatie op grond van kenmerken.

Training?

Ieder jaar wordt een Masterclass rondom de landelijke Kinderboekenweek en het thema daarvan georganiseerd. De verschillende activiteiten die in de Masterclass aan de orde komen sluiten aan bij bestaande activiteiten van Inspirerend Meeralig Onderwijs. Ook zijn er mogelijkheden om cursussen te volgen bij de verschillende onderdelen die in de Masterclass aan de orde komen.

Contactpersoon

Profielfoto-IMO

Jolanda Verhoef

jolanda.verhoef@nhlstenden.com

IMO_Citaten

Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.

Voornaam Achternaam

IMO_Citaten

Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.

Voornaam Achternaam

Aanmelden voor de WACHTLIJST