Lichtgroen - Kinderboekenweek - TF2030 PU Frysk lêze 1

Kinderboekenweek Bij ons thuis

De eerste week van oktober is de landelijke Kinderboekenweek. Inspirerend Meertalig Onderwijs sluit elk jaar bij het landelijke thema aan met een Friese Kinderboekenweek. Friese boeken vormen de basis om op een creatieve, inspirerende en meertalige wijze met Fries en streektalen aan de slag te gaan.

Een paar weken voor de Kinderboekenweek verzorgt IMO een Masterclass Kinderboekenweek. In deze Masterclass ervaren leraren zelf de activiteiten in workshops. Er wordt onderscheid gemaakt tussen onder-, midden- en bovenbouw. Na afloop van de Masterclass krijgt iedereen een magazine waarin een schat aan lesideeën voor iedere bouw te vinden is.

In 2023 stond het thema Bij ons thuis centraal. Er zijn activiteiten gemaakt aan de hand van een ‘verhalend ontwerp’ bij drie boeken:

  • Onderbouw: Buorman Brombear van Ciara Flood
  • Middenbouw: Abe en de Aardichman van Thialda Hoogeveen
  • Bovenbouw: Lampke van Annet Schaap
 

Hieronder zijn de magazines met de activiteiten per bouw te downloaden. Daarnaast vind je hier een magazine met rijke teksten uit het project Lêze om te Learen over het thema Wonen die je kunt gebruiken als extra verrijking tijdens de Kinderboekenweek.

Sleutelprincipes van Inspirerend Meertalig Onderwijs

Meertalig perspectief
Bij de Berneboekewike vormen Friese (kinder)boeken de basis om op een creatieve, inspirerende en meertalige manier met Fries en streektalen aan de slag te gaan.

Dialogische interactie en cultureel leren
De activiteiten die zijn ontwikkeld bij elk boek zijn stuk voor stuk gericht op de meertalige dialoog. Door de thematische manier van werken, de open opdrachten en presentaties, wordt er geleerd in een betekenisvolle omgeving. Kinderen kunnen hun eigen achtergrond en ervaring inbrengen.

Onderzoekend leren
De kinderen onderzoeken met elkaar het thema door erover te filosoferen, stellen vragen en gaan met elkaar in gesprek over een boek en doen ervaring op met het schrijven en verbeteren van teksten en presentatie op grond van kenmerken.

Training?

Ieder jaar wordt een Masterclass rondom de landelijke Kinderboekenweek en het thema daarvan georganiseerd. De verschillende activiteiten die in de Masterclass aan de orde komen sluiten aan bij bestaande activiteiten van Inspirerend Meeralig Onderwijs. Ook zijn er mogelijkheden om cursussen te volgen bij de verschillende onderdelen die in de Masterclass aan de orde komen. 

Contactpersoon

Profielfoto-IMO

Jolanda Verhoef

jolanda.verhoef@nhlstenden.com

IMO_Citaten

Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.

Voornaam Achternaam

IMO_Citaten

Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.

Voornaam Achternaam

Aanmelden of meer weten?