Lichtgroen - Kinderboekenweek - TF2030 PU Frysk lêze 1

Masterclass Gi-ga-groen

De eerste week van oktober is de landelijke Kinderboekenweek. Inspirerend Meerstalig Onderwijs sluit elk jaar bij het landelijke thema aan met een Friese Kinderboekenweek. Friese boeken vormen de basis om op een creatieve, inspirerende en meertalige wijze met Fries en streektalen aan de slag te gaan.

Een paar weken voor de Kinderboekenweek verzorgt IMO een Masterclass Kinderboekenweek. In deze Masterclass ervaren leraren zelf de activiteiten in workshops. Er wordt onderscheid gemaakt tussen onder-, midden- en bovenbouw. Na afloop van de Masterclass krijgt iedereen een poster met waarop een schat aan lesideeën voor elke bouw te vinden is, een zogeheten Lesreis.

In 2022 stond het thema Gi-ga-groen centraal. Er zijn activiteiten gemaakt bij drie boeken:

  • Onderbouw: De Grutte Griene Grizel van Julia Donaldson
  • Middenbouw: De Goargels van Jochem Myjer
  • Bovenbouw: Heksegrytta van Hanneke de Jong

Hieronder zijn de posters van de Lesreis per bouw te downloaden.

Sleutelprincipes van Inspirerend Meertalig Onderwijs

Meertalig perspectief
Bij de Berneboekewike vormen Friese (kinder)boeken de basis om op een creatieve, inspirerende en meertalige manier met Fries en streektalen aan de slag te gaan.

Dialogische interactie en cultureel leren
De activiteiten die zijn ontwikkeld bij elk boek zijn stuk voor stuk gericht op de meertalige dialoog. Door de thematische manier van werken, de open opdrachten en presentaties, wordt er geleerd in een betekenisvolle omgeving. Kinderen kunnen hun eigen achtergrond en ervaring inbrengen.

Onderzoekend leren
De kinderen onderzoeken met elkaar het thema door erover te filosoferen, stellen vragen en gaan met elkaar in gesprek over een boek en doen ervaring op met het schrijven en verbeteren van teksten en presentatie op grond van kenmerken.

Training?

Ieder jaar wordt een Masterclass rondom de landelijke Kinderboekenweek en het thema daarvan georganiseerd. De verschillende activiteiten die in de Masterclass aan de orde komen sluiten aan bij bestaande activiteiten van Inspirerend Meeralig Onderwijs. Ook zijn er mogelijkheden om cursussen te volgen bij de verschillende onderdelen die in de Masterclass aan de orde komen. 

Contactpersoon

Profielfoto-IMO

Klarinske de Roos

klarinske.de.roos@nhlstenden.com

IMO_Citaten

Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.

Voornaam Achternaam

IMO_Citaten

Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.

Voornaam Achternaam

Aanmelden