Skriuwe yn Styl

Skriuwe yn Styl is een project dat inzet op de verbetering van schrijfvaardigheid, bedoeld voor de midden- en bovenbouw van het primair onderwijs.

Skriuwe yn Styl zet in op de verbetering van schrijfvaardigheid. Het bestaat uit een set van zes thematische lessenseries met bijbehorende Meertalige Taalrondes. Skriuwe yn Styl behandelt een compleet aanbod aan stijlgrepen en technieken die relevant zijn om schrijfprestaties op alle tekstniveaus te verbeteren.

Hieronder kun je de lesplannen, antwoorden en evaluatie downloaden. Daarnaast vind je de verschillende thematische lessenseries.

Sleutelprincipes van Inspirerend Meertalig Onderwijs

Meertalig perspectief
Stijlgrepen die kinderen aanleren, zijn universeel en daarom in alle talen toe te passen. Zodoende is Schrijven in Styl niet gebonden aan de Friese les, maar kan een les ook dienen als invulling van of aanvulling op een regulier onderdeel schrijven, zonder op leerdoelen in te leveren. Hoewel de instructietaal Fries is, kiezen kinderen zelf in welke taal ze aan de oefeningen en schrijfopdrachten werken.

Dialogische interactie en cultureel leren
Exploratieve interactie tussen kinderen komt tot stand door in kleine groepjes elkaar te helpen met de oefeningen om de techniek te ontdekken. Kinderen worden daarna uitgedaagd om de schrijfopdrachten te koppelen aan hun eigen ervaring en de omgeving waarin ze wonen en grootworden.

Onderzoekend leren
In de lessen verkennen kinderen verschillende schrijftechnieken en stijlgrepen en ontdekken ze de effecten daarvan. Daarna onderzoeken ze de verschillende keuzes om de techniek zelf toe te passen door bestaande zinnen te manipuleren. In de gekoppeld schrijfopdracht, die in opzet een Meertalige Taalronde is, kunnen kinderen in hun eigen tekst experimenteren met wat ze precies geoefend hebben, en de mogelijkheden onderzoeken van de techniek.

Training?

In de lessenserie staat een volledige uitleg over fasen van de les en een stap voor stap uitleg van de invulling en terugkoppeling. Verdieping en begeleiding voor verdere integratie bij schrijfopdrachten is zeker aan te raden. Meer informatie en ondersteuning kan door contact op te nemen met de contactpersonen hieronder of door het contactfomulier in te vullen.

Contactpersonen

Profielfoto-IMO

Sigrid Kingma

sigrid.kingma1@nhlstenden.com

Profielfoto-IMO

Klarinske de Roos

klarinske.de.roos@nhlstenden.com

IMO_Citaten

Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.

Voornaam Achternaam

IMO_Citaten

Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.

Voornaam Achternaam

Aanmelden of meer weten?