Tink dy Tûk
Tink dy Tûk is een pedagogisch en didactisch instrument om door de filosofische dialoog te werken aan burgerschap en de Friese taal en cultuur, bedoeld voor alle groepen in het primair onderwijs.
Gooi, lees, lach, denk en praat met elkaar…tink dy tûk! Tink dy Tûk staat in het teken van filosoferen met kinderen. Door met kinderen te filosoferen leren ze dat de wereld niet zwart-wit is, dat iemand anders er anders over kan denken en dat dit oké is. De kinderen leren met filosoferen kritisch te denken, met elkaar een vraag te onderzoeken door te luisteren, te praten en vragen te stellen. Zo worden ze wijzer over zichzelf, de andere kinderen en de wereld.
Hieronder kun je de katernen van Tink dy Tûk downloaden. In elk katern staat een bepaald thema centraal.
Sleutelprincipes van Inspirerend Meertalig Onderwijs
Meertalig perspectief
Bij Tink dy Tûk is er waardering voor en wordt het gebruik van meertaligheid gestimuleerd. Omdat het bij filosoferen belangrijk is om de eigen gedachten te vertellen, is het belangrijk om dit in de thuistaal doen. Kinderen maken zo gebruik van hun eigen taal om nieuwe kennis op te doen en komen in contact met andere talen waardoor ze een beter taalgevoel en een positieve attitude voor andere talen en culturen ontwikkelen.
Dialogische interactie en cultureel leren
Bij Tink de Tûk wordt door interactie gemeenschappelijke kennis geconstrueerd. Door de thematische manier van werken en open vragen wordt er geleerd in een betekenisvolle omgeving. De verschillende thuisculturen zijn van invloed op de gesprekken, want elk kind neemt eigen kennis mee ten aanzien van het onderwerp.
Onderzoekend leren
In het filosofisch gesprek onderzoeken de kinderen een filosofische vraag door er met elkaar over na te denken en de dialoog aan te gaan.
Training?
Tink dy Tûk is eenvoudig in te zetten in de groep. De katernen en spelletjes wijzen de weg. De filosofische denkmat is een hulpmiddel en kan besteld worden door een mailtje te sturen of onderstaand formulier in te vullen. Leraren of teams die een verdieping zoeken over filosoferen met kinderen kunnen een workshop of training aanvragen.
Contactpersoon
Jolanda Verhoef
jolanda.verhoef@nhlstenden.com
Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.
Voornaam Achternaam
Pellentesque dapibus hendrerit tortor. Praesent egestas tristique nibh. Sed a libero. Cras varius. Donec vitae orci sed dolor rutrum auctor. Fusce egestas elit eget lorem. Suspendisse nisl elit.
Voornaam Achternaam